Om Träffendansen
Hit ska alla vara välkomna

För några år sedan fick Träffendansens deltagare avnjuta en stor rulltårta där det stod ”Träffendansen 20 år”. Den serverades i Kungälvs Folkets park dit Träffen brukar flytta ut det sista tillfället innan sommaruppehållet. Annars är det Kvarnkullen i Kungälv som en gång i månaden förvandlas till arena för Träffendansen. I lokalen, som kan samla upp till 300 personer, är det alltid fullt med folk – ibland är man nästan rädd att inte alla ska få plats. Träffendansen startades i början av 80-talet och flyttade ut 1984 till Ytterby Folkets hus.

Då, i början, visste man knappt hur det skulle gå. Men med tiden kom fler och fler besökare, både från olika delar av Göteborg och från orter runtomkring. När antalet gäster började överstiga 100-talet, och det hände att folk fick stå utanför för att det var fullt, flyttades dansen till Kvarnkullen i Kungälv.

– Numer kommer alla in och det är roligt att vi även har fått fler gäster som sitter i rullstol.

I början var det ett par tre stycken, idag är det ett 20-tal. Det visar att det har blivit mer accepterat att dansa med stol, säger Leif Nylund, fritids och handikappkonsulent i Stenungsunds kommun, som sedan slutet av 80-talet arrangerar Träffen.

– Det är jag som är spindeln som håller i alla trådar kan man säga, men utan nätet runt omkring skulle jag aldrig klara mig.

Hans nät består bland annat av människor som själva har olika funktionsnedsättningar och som bildat en rad arbetsgrupper. Det var en nödvändig hjälp, säger Leif, eftersom han själv saknade intresse för dansbandsmusik.

Träffendansen är inte ekonomiskt vinstdrivande, men arrangemanget måste gå runt då det saknar bidrag från kommunen. Fika kan ordnas billigt tack vare elever från hotell- och restauranggymnasiet, medan kostnader för lokalhyra och orkestrar måste täckas av inträdet. 100 kronor kostar det att gå in på Träffendansen.

– Människor med funktionsnedsättning ska inte behöva betala mer för att gå ut och ha roligt, men inte heller mindre, menar Leif.

Att få dansa och vara social anser Leif är en förutsättning för en bra livskvalitet.
Syftet med Träffendansen är att besökarna ska kunna se nya ansikten och knyta kontakter i en miljö som känns trygg och bekant. Han känner till åtminstone 50 varaktiga relationer där parterna har möts på Träffen.

– Vissa har ifrågasatt att Träffendansen riktar sig till alla – både till dem med lättare och gravare handikapp. Men där tycker jag att de har fel. Jag är övertygad om att till exempel en som är 1.60 kan vara kompis med en som är 1.90. Alla människor överallt är olika och vi måste kunna umgås med varandra. Hit ska alla vara välkomna. Men vi vill inte ha hit några som ser funktionsnedsatta som utomjordingar.


Skriv ut denna sidan
 
Stenungsund kommun - Fritid Handikapp
Kontakta oss